Nieuws

14 april 2017

Maandbericht - "Al lerende leren wij" (4)

De vorige Amerikaanse president, Barack Obama woont volgende maand de ‘Kirchentag’ in Berlijn en Wittenberg bij. Dat evenement wordt om het jaar gehouden en is de grootste kerkelijke happening van Duitsland. De ‘Kirchentag’ staat dit jaar in het teken van het 500-jarig jubileum van de Reformatie. Bij de ‘Brandenburgse Poort’ gaat bondskanselier Angela Merkel in gesprek met Barack Obama over democratie en het nemen van verantwoordelijkheid. 

Maandbericht -
De politieke toewijding van Merkel en Obama is een uitdrukking van hun christelijke geloof. Wie herinnert zich niet dat Obama bij een herdenking na een aanslag in een kerk het ‘Amazing Grace’ aanhief? Ik vind het mooi dat Merkel en Obama in volle overtuiging verantwoordelijkheid willen nemen en moeite willen doen om de wereld een beetje mooier te maken. Wij kunnen daar een voorbeeld aan nemen en hun (levens)verhalen doorgeven aan onze leerlingen.

 

Mag ik hier het bruggetje maken naar het nemen van verantwoordelijkheid via het onderwijs? In het kakelverse rapport ‘De Staat van het Primair Onderwijs’ kunnen we lezen dat de kwaliteit van de meeste basisscholen voldoende is. Aan het eind van de basisschool beheersen de meeste leerlingen de fundamentele vaardigheden voor lezen, taalverzorging en rekenen. Het niveau staat echter wel onder druk: rekenprestaties dalen, ongelijkheid tussen leerlingen blijft bestaan en er zijn kwaliteitsverschillen tussen scholen en leraren. Er is dus ruimte voor verbetering!

 

Binnen SCPO Lelystad zien we het als onze taak om het talent dat ieder kind heeft via ons onderwijs te helpen ontwikkelen. Ieder kind mag zichzelf zijn en zichzelf worden. Daarbij geldt de volgende uitspraak van John Dewey voor de inrichting van ons onderwijs: “Education is not preparation for life; education is life itself”. Met Dewey zien wij de school als een kleine samenleving waar kinderen leren hoe zij zich in een democratische maatschappij moeten gedragen en hoe zij aan die samenleving kunnen bijdragen. Talentontwikkeling en het leren van verantwoordelijkheid nemen gaan bij ons hand in hand. 

 

Willem de Jager                                                                       April 2017

College van Bestuur SCPO Lelystad