SCPO Lelystad (basisonderwijs) en Kidz Ahoy (kinderopvang) gaan samen ‘op ontdekkingsreis’. in de nieuwe wijk ZuiderC, grenzend aan Warande in Lelystad Zuid, ontwikkelen zij een nieuw kindcentrum, gebaseerd op de Reggiopedagogiek.

SCPO Lelystad (primair onderwijs) en Kidz Ahoy (KDV & BSO) hebben besloten om samen op ontdekkingsreis te gaan en een nieuw kindcentrum te ontwikkelen dat gebaseerd is op de pedagogiek van Reggio Emilia.

Vanaf de geboorte zijn kinderen nieuwsgierig naar de wereld om hen heen. Gretig gaan ze met al hun zintuigen op onderzoek uit en ontdekken ze wat hun mogelijkheden zijn. Door een stimulerende omgeving kunnen we hun kansen vergroten. Een belangrijk principe is het ‘activiteitsprincipe’, waarbij de nadruk ligt op de eigen kracht en de eigen activiteit van kinderen binnen de kinderopvang en het onderwijs.

Kenmerkend voor de Reggiopedagogiek is de manier waarop de kindcentra zijn gebouwd en ingericht, namelijk vanuit de gedachte dat de ruimte als ‘derde pedagoog’ kan functioneren. Dit vormt nog steeds een inspiratiebron in het onderwijs. Zo ook voor SCPO Lelystad en Kidz Ahoy. Deze inspiratie willen we samen concreet maken in ons nieuw te bouwen kindcentrum Stella Nova.

Stella Nova betekent ‘nieuwe ster’ in het Latijn. We zien ieder kind dat bij ons binnen wandelt als een nieuwe ster die wij willen laten stralen. We zetten de deur voor de kinderen open, maar ze moeten er wel zelf doorheen stappen en hun eigen leven leren leiden. Daar moeten we ze ook voor toerusten.